Steden en dorpen

In Le Marche zijn de dorpjes nog klein, mooi en lieflijk en de steden charmant maar niet massaal. Vanuit de historie werden steden en dorpen vaak op strategische punten gebouwd. Daarom vind je ook in deze regio heuveltoppen waarop de middeleeuwse dorpjes en steden al van verre herkenbaar zijn.

Een van de pareltjes in de zuidelijke Marche is Ascoli Piceno, met z’n schitterend mooie Piazza del Popolo, omzoomd door galerijen met winkeltjes en restaurants. Drink in de namiddag een aperitief bij Cafë Meletti en geniet van alles wat aan je oog voorbijtrekt.

Macerata is ook weer zo’n gezellige en overzichtelijke (studenten) stad, met een groot plein en leuke kleine straatjes die slingerend naar de benedenstad leiden. Sta om 12.00 uur ’s middags even stil bij het ‘orologio’, de grote klok op het Piazza della Libertà en drink een kop caffè op een van de terrassen.

Ook Fermo, dicht bij zee, ligt hoog op een heuveltop. De grote kerk torent overal bovenuit en in de namiddag is het levendig op het prachtige Piazza del Popolo. In de zomermaanden is hier ’s avonds een brocante markt en kun je de eeuwenoude bibliotheek bezoeken. Fermo heeft ook een prachtig theater en een ondergronds gangenstelsel (cisterne) dat te bezoeken is.
Klik op de foto’s om ze te vergroten.