Je wilt op vakantie. Je houdt van Italië. Maar naar welke regio ga je? Le Marche? Nee die streek ken je eigenlijk nog niet. Dan wordt het nu tijd om deze mooie regio beter te leren kennen. Want Le Marche heeft veel te bieden. Of je nu strand-, natuur- of cultuurliefhebber bent, hier vind je alles.
De kustlijn langs de Adriatische zee is zo’n 190 km lang, met prachtige zand- en kiezelstranden. Bergen, ook die vind je er. De regio wordt doorkruist door de Apennijnen. Er is veel mooie natuur met bossen, meren, een nationaal park en het Sibillini gebergte.
Bezoek je graag steden? In het zuidelijk deel van Le Marche vind je mooie klassieke steden. Steden waar nog veel van de R
omeinse invloeden terug te vinden is. Zoals te zien is in Ascoli Piceno, Fermo en Macerata. En dan zijn er nog de talrijke middeleeuwse heuveldorpjes die een bezoek meer dan waard zijn. Een van die dorpjes is Montottone. 

Le Marche is ook een belangrijk landbouwgebied. Wijngaarden omlijsten de heuvels en er worden heerlijke witte wijnen gemaakt (denk aan de verdicchio, passerina en pecorino) maar ook robuuste rode zoals de rosso piceno.  Ook vind je er veel olijfgaarden. Niet alleen voor de olijfolie, maar een specifieke soort uit de omgeving van Ascoli Piceno is heerlijk om te eten. Vooral in het bekendste gerecht van Le Marche: de ‘olive Ascolana’, grote olijven gevuld met een gehaktmengsel, die gefrituurd worden. We noemen het maar even de Marchigiaanse ‘bitterbal’.
Fruit wordt er ook verbouwd, in alle variëteiten. Rijd je door valleien dan vallen de velden vol met fruitbomen op. Appels, abrikozen, kersen, perziken. Langs de weg staan vaak stalletjes waar dit heerlijke verse fruit wordt verkocht.
En in de zomer valt een ander belangrijk landbouwproduct op: zonnebloemen. Vooral in de zomer kleuren de heuvels geel als deze ‘girasole’ (gira komt van girare = draaien, en sol komt van sole = zon) volop bloeien.

De kustlijn van Le Marche is ongeveer 190 kilometer lang en heeft zowel zand- als kiezelstranden.  Op twee plaatsen worden deze onderbroken door een woeste rotskust, zoals in de omgeving van Ancona. Op de stranden staan rijen strandbedjes met parasols opgesteld die te huur zijn. Op sommige plekken vind je ook vrije stranden. De meeste stranden zijn echte familiestranden met heerlijke strandrestaurants.

Maar in Le Marche vind je nog iets speciaals: mooie schoenen. Er zijn een aantal dorpen waar van oudsher schoenen worden gemaakt. Ook nu nog zijn er een aantal shopping outlets te vinden met prachtige Italiaanse schoenen!
is golfen je passie? Dan vind je in het zuiden van Le Marche twee golfbanen: Golfclub I Lauri op 15 km van vakantiewoning Casa Cipresse en de Conero Golfclub bij Ancona.

Le Marche is dus een regio die voor iedereen wat te bieden heeft. Of je nu houdt van prachtige wandelingen of fietstochten, van mooie autoritten, culinaire ontdekkingen wilt doen, oude steden en dorpen wilt bezoeken of lekker aan het strand wilt liggen. Je vakantie vliegt om. Een goede reden om weer eens terug te komen!

Montottone
Montottone. Echt zo’n dorpje waar je meteen verliefd op wordt. Klein en lieflijk, oud (middeleeuws) en mooi gelegen in de heuvels van het Marchigiaanse landschap. Vriendelijke dorpsbewoners; de mensen vinden het bijzondere leuk om een praatje met de buitenlandse toeristen te maken (maar dan moet je wel een mondje Italiaans spreken).
Het dorpje is dan wel klein, maar je vind er nog allerlei winkeltjes zoals een kleine supermarkt, een bakker, een slager maar ook een postkantoor(tje), een plaatselijke bar en pizzeria, restaurant, dokter en apotheek en een bank (met geldautomaat). In de zomermaanden kun je in de weekenden leuke dorpsfeesten bezoeken, die natuurlijk altijd vergezeld gaan van lekker eten!

Omringd door de bloeiende zonnebloemvelden, olijf- en wijngaarden, heuvelruggen en het heerlijke klimaat krijg je het gevoel van het echte leven in Italië. La Dolce Vita: dat klinkt toch heerlijk? Klik hier voor meer informatie over Montottone.

Montottone ligt op 1.600 km afstand van Amsterdam. Er is een goede bereikbaarheid per vliegtuig. RyanAir heeft vluchten van Eindhoven naar Rome, van Weeze/Dusseldorf of vanuit Brussel/Charleroi naar Ancona of Pescara. Nieuw zijn ook vluchten vanuit Rotterdam naar Perugia met Transavia.

Benieuwd naar andere dorpen en steden in de omgeving van Montottone? Klik dan hier.