Zon, zee, strand

Le Marche heeft een 180 km lange kustlijn, die bestaat uit zand- en kiezelstranden. Op twee plaatsen komen rotskusten voor, zoals bij de Conero kust vlakbij Ancona.

Sommige kustplaatsen hebben hele lange stranden zoals bij Porto San Giorgio, Grottamare of San Benedetto del Tronto. Maar er zijn ook tal van kleine knusse familiestrandjes zoals die van Altidona of Pedaso. Een prachtig strand tussen de rotspartijen is dat van Sirolo aan de Conero kust. Bijna elk strand heeft wel een restaurant waar je de heerlijkste pasta’s (met vis en zeevruchten) of dagverse vis kunt eten.

De stranden van Le Marche zijn heel schoon en zijn te herkennen aan de ” bandiera blu” (blauwe vlag). In de provincie Fermo zijn dit bijv. Porto Sant’Elpidio, Fermo (Lido), Marina Palmense, Porto San Giorgio en Pedaso.  In de provincie Ascoli Piceno zijn dit Cupra Marittima, Grottamare en San Benedetto del Tronto

De meeste stranden hebben (betaalde) bedjes met parasols, die je kunt huren bij de ‘bagnino’. Hij wijst de vrije bedjes aan (herkenbaar aan de parasols die nog ingeklapt zijn). Kom je tussen de middag (waar wij Nederlanders een handje van hebben) dan lijkt het strand vaak verlaten. Maar vergis je  niet; de Italianen zijn dan gewoon naar huis om te eten en keren later in de middag weer terug.  Als je geen ligbed en parasol wilt huren dan kun je op het vrije strand gaan zitten en je eigen stoel of bedje meenemen.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.